Conservatieve toekomstvisie 2050
Stroomgebied Oude Vaart-Meppelerdiep
In dit scenario is het stroomgebied in 2050 uitgebeeld met conservatieve toepassing van de visie. In dit scenario is verondersteld dat er beleidsmatig weinig is veranderd.
​
Er zijn drie belangrijkste deelgebieden. Bovenloop, Middenloop en Benedenloop, per gebied wordt met symbolenkaarten toegelicht welke maatregelen zijn toegepast.
​
Voor dit scenario zijn twee proefontwerpen gemaakt waarmee de bruikbaarheid van deze werkwijze wordt aangetoond. Deze vindt u hier en hier.
​
Bovenloop
De ondergrond bestaat in de bovenloop uit zand en ligt hoog in het landschap. In de beekdalen ligt op sommige stukken veen in de ondergrond. Hier is het ook natter.
Op de zandgrond speelt droogte in lange hete zomers een grote rol. Naast kleine gehuchten verspreidt door het landschap, liggen er de grotere dorpen Beilen, Westerbork en Hijken in dit deelgebied. Er is een mix van graslanden en akkerbouw aanwezig.
Middenloop
Dit deelgebied is de verbinding tussen de hogere zandgrond en de lagere veengrond. Het is een smalle strook, waardoor het gebied vooral bestaat uit een beekdal, met bijbehorend veen. Daardoor is dit natter dan het gebied bovenstrooms. De middenloop ligt tussen drie natuurgebieden in. Het grootste dorp is Dwingeloo en er zijn verspreid nog wat kleine gehuchten. Een groot deel van het deelgebied wordt in beslag genomen door het Dwingelderveld en graslanden.
Benedenloop
In dit deelgebied zit er veel veen in de ondergrond. Langgestrekte percelen en lintbebouwing zijn kenmerken in dit deelgebied. Ruinerwold is hier het grootste dorp, daarnaast ligt de lintbebouwing van Veendijk ook in het deelgebied. De stad Meppel ligt aan het einde van de Oude Vaart, waar verschillende waterlichamen samenkomen.
Doordat hier veen in de ondergrond ligt en water zich hier verzamelt, kampt dit deelgebied met wateroverlast. Vooral in het voor- en najaar wanneer er meer neerslag is.
​