Hier is een concreet ontwerp uitgewerkt voor de middenloop. Hierbij is ingezoomd op Beilen. Dit bevindt zich nabij bet beekdal van de Oude Vaart.
Er is gekozen om bij de grotere dorpen voedselbossen neer te zetten. De wegenpatronen die zichtbaar waren op historische kaarten, worden weer teruggebracht in de opbouw van deze voedselbossen.
Hetzelfde geldt voor de agroforestry percelen. Ook hier is gekeken naar de oude patronen in het landschap en dit vormt de basis voor de indeling van deze nieuw percelen.
De beek die bij Hijken ontspringt, maar nu gekanaliseerd is, wordt weer hersteld en mag weer meanderen. Net als de beek de Oude Vaart is gekeken hoe deze op historische kaarten stroomde en op deze manier terug gebracht. Vroeger liep de Oude Vaart door Beilen heen, maar tegenwoordig is de loop iets naar het zuiden verlegd. Omdat er huizen gebouwd zijn in de vroegere loop, is de huidige loop aangehouden bij het laten hermeanderen van de beek. Ten oosten van Beilen pakt hij zijn vroegere loop weer op. De oevers zullen bij beiden beken natuurlijker worden, met afwisseling van steile en ondiepe oevers.
Het beekdal gebied wordt natter gemaakt zodat hier andere gewassen, die beter gedijen in natte omstandigheden, op kunnen groeien. De meeste sloten worden daardoor gedempt in het beekdal.
Het Oranjekanaal en de Beilervaart worden groen-blauwe netwerken die een verbinding kan zijn voor verschillende flora en fauna. Naast een natuurlijkere oever, komt er ook een groene zone om de kanalen heen, zodat hier een langgerekt natuurgebied ontstaat. De recreatie krijgt hier ook meer ruimte.
Benieuwd naar het andere ontwerp in scenario 2? Klik dan hier.
Benieuwd naar scenario 1? Klik dan hier