top of page

Visie en Toekomstbeeld

We hebben het landschap geanalyseerd en cultuurhistorische elementen doormiddel van een wetenschappelijk waardering uitgevoerd. De volgende stap is de visie ontwikkelen voor het gebied. Op deze pagina laten wij zien welke veranderingen er tot 2050 komen. We hebben gekeken naar de belangrijke ontwikkelingen in het gebied, zoals: Toerisme, Duurzaam waterbeheer, Energietransitie, Natuur/biodiversiteit, Erfgoed en Demografische ontwikkelingen (bevolkingsgroei, vergrijzing…).

 

Samen met de scores van de cultuurhistorische elementen hebben we zeven ontwikkelingsrichtingen bedacht. Op de onderstaande kaart kunt u klikken op de gekleurde vlakken die meer vertellen over de ontwerpen.

​

​

​

​

Kaart
alle elementen.png

Weten wat de waardering is van een aantal cultuurhistorische elementen in het gebied? 

Kijk dan eens bij waardering

Tekengebied 1.png
Visiekaart met achtergrond.png
Agrarische veen
Tekengebied 1.png

Oorspronkelijke beeld van de agrarische veenontginningen terugbrengen

(Koekange en Ruinerwold)

​

De agrarsche veenontginningsdorpen Ruinerwold en Koekange hadden bij de opstrekkende verkaveling veel bosschages voor onder anderen eigen houtgebruik. Deze zijn door de loop van de tijd verdwenen door ruilverkavelingen en schaalvergroting. Daarnaast verwijst de naam ‘wold’ van Ruinerwold naar de broekbossen die hier hebben gelegen. Een aantal thema’s kunnen hier aan gekoppeld worden, zoals toerisme, duurzaam waterbeheer, erfgoed, natuur/biodiversiteit en de energietransitie. Door de bosschages en de broekbossen terug te laten keren in het gebied, creeer je kleinschaligheid en kan je duurzaam waterbeheer uitvoeren bij de broekbossen. Ook worden er ommetjes gemaakt door het open en gesloten landschap en komen er windmolens in de bossen voor de energietransitie.

grafheuvels
Tekengebied 1.png

Open landschap creëren om de zichtbaarheid van grafheuvels en galgenberg te herstellen

​

In de middeleeuwen waren de grafheuvels van ver af te zien. Deze mysterieuze heuvels bezoemde een lange tijd angst in bij de reizigers. Op sommige plaatsen zijn daarom galgen geplaatst, omdat ze goed zichtbaar waren. Door de bosschages en bomen weg te halen, worden de grafheuvels weer zichtbaar en in combinatie met natuurlijk graslanden komt het oude karakter deels terug door het weidsheid van het landschap. Hedendaags speelt groene energie een grote rol in de ruimtelijke vraagstukken. Windmolens passen goed in het open landschap en het weidse karakter wordt alleen maar door versterkt. De thema’s die meegenomen worden zijn natuur/biodiversiteit, energietransitie en erfgoed.

kanalen
Tekengebied 1.png

Het Oranjekanaal ontwikkelen tot een robuuste natuurgebied

​

Het Oranjekanaal is gebouwd voor de turfindustrie. Echter is dit nooit van gekomen, waardoor het niet veel meer betekend. Het Oranjekanaal leent ideaal als een gebied waar natuur, waterbeheer gecombineerd kunnen worden met recreatie en het verleden. De thema’s natuur/biodiversiteit, duurzaam waterbeheer, toerisme en erfgoed worden hierin geïntegreerd.

houtwallen
Tekengebied 1.png

Houtwallen herstellen en uitbreiden in de beekdalen

​

Van nature komen houtwallen veelvoudig voor in de beekdalen. Door de grote schaalontginningen en ruilverkaveling is dit veranderd. Daarom worden op basis van het verleden houtwallen bij beekdalen op grote schaal teruggebracht, waardoor de kleinschaligheid van graslanden terugkeert. Hierbij worden de thema’s natuur/biodiversiteit en erfgoed bij betrokken.

broekbossen
Tekengebied 1.png

Broekbossen creëren

​

In het verleden bevonden in het gebied vele broekbossen. Op sommige plaatsen verwijzen de veldnamen daarnaar. Om de hedendaagse en toekomstige vraagstukken op te lossen, worden nieuwe broekbossen aangelegd. Doordat broekbossen van nature in natte gebieden voorkomen, kan het dienen om water vast te houden. Ook zorgt het voor meer biodiversiteit en natuur in het gebied. De thema’s die hier een rol spelen zijn: natuur/biodiversiteit, duurzaam waterbeheer en erfgoed.

havezaten
Tekengebied 1.png

Zelfvoorzienende verzorgingshuizen ontwerpen in de stijl van een havezate op een nieuw landgoed rondom de stedelijke gebieden

​

Vanwege de toenemende vergrijzing komt er steeds meer vraag naar verzorgingshuizen. Door havezate als inspiratiebron te gebruiken, komen in de toekomst rondom de stedelijke gebieden (Meppel, Hoogeveen en Beilen) landgoederen met verzorgingshuizen in de stijl van een havezate. Deze landgoederen komen dichtbij het stedelijke gebied te liggen, waardoor het toegankelijk blijft. De landgoederen zorgen voor een nieuw stuk groen in het gebied en de verzorgingshuizen zijn zelfvoorzienend, wat betreft de stroomvoorziening. Hierbij worden de thema’s demografische ontwikkelingen, energietransitie, erfgoed en natuur/biodiversiteit meegenomen.

bottom of page